A struccról

Tartalom

A strucc 2,5 méteres magasságával a világ legnagyobb és legnehezebb madara. Jelentős, akár 145 kg-os súlya akadályozza meg abban, hogy repülni tudjon. A strucc azonban számos olyan egyedi képességgel rendelkezik, amelyek révén jól alkalmazkodott a közép- és dél-afrikai szavannák, sivatagok és nyílt erdők élővilágához.

Hosszú, izmos lábakkal rendelkezik, amelyeket futásra lettek kitalálva. Más madarakkal ellentétben, amelyeknek három vagy négy lábujjuk van, a struccoknak csak két lábujjuk van mindkét lábukon, ami nagyobb sebességet tesz lehetővé. Akár 70 km/órával is képesek sprintelni, és 50 km/óra sebességet is képesek tartani. Egy lépéssel akár 3-5 métert is megtehetnek Ha veszélybe kerülnek, a struccok általában lehagyják a fenyegető állatokat.

Ha a menekülés nem jöhet szóba, a struccok bivalyerős lábaikkal rúgnak. Mivel mindkét lábukon egy-egy 10 cm-es karom van, a lefelé irányuló rúgásaik komoly károkat okozhatnak a potenciális ragadozóknak.

A közhiedelemmel ellentétben a struccok nem dugják a fejüket a homokba, ha veszélyben vannak. Ellenben lebújhatnak a földre, a fejüket maguk elé nyújtva. Rózsaszínes szürke színük beleolvadhat a homokos talajba, így úgy tűnhet, mintha a fejük be lenne temetve.

Mivel a struccnak hosszú nyaka és hosszú szempillákkal árnyékolt, nagy, kiálló szeme van, a tevéhez hasonlítják. Nem véletlenül, tudományos neve is Struthio camelus. De a hasonlóságok itt még nem érnek véget. A struccok a forró hőmérsékletet is elviselik, és hosszú ideig kibírják víz nélkül, mivel általában az általuk elfogyasztott növényekből kapnak elegendő nedvességet.

 

Táplálékuk főként gyökerekből, levelekből és magvakból áll, de a struccok bármit megesznek, ami elérhető. Néha rovarokat, kígyókat, gyíkokat és rágcsálókat is fogyasztanak. Homokot és kavicsokat is lenyelnek, amelyek segítenek nekik abban, hogy a táplálékot a speciális, izmos gyomrukban, a zúzájukban ledarálják. Mivel a struccoknak megvan ez a képességük a táplálék őrlésére, olyan dolgokat is meg tudnak enni, amelyeket más állatok nem tudnak megemészteni.

A struccok általában körülbelül tízfős csoportokban élnek együtt, amelyeket egy domináns hím és egy domináns nőstény vezet. A domináns hím védi a területet. Figyelmeztető hívása hangos és mély. Messziről összetéveszthető egy oroszlán üvöltésével, de akár sziszegéssel is kifejezik rosszallásukat.

A költési időszakban (márciustól szeptemberig) a domináns hím rituális udvarlási táncot jár szárny- és faroktollainak rázásával. Ha a fő tojó lenyűgözve érzi magát, akkor ennek párosodás lehet a vége. A csoport többi tyúkja is párosodhat a domináns hímmel vagy más kisebb hímekkel. Ezután a domináns hím egy sekély gödröt váj a földbe, hogy fészket készítsen. A domináns nőstény körülbelül 7-10 tojást rak a fészek közepére, a többi nőstény pedig kívülre helyezi a tojásait. A közös fészekben akár 60 tojás is lehet!

A hím és a nőstény struccok felváltva keltetik a tojásokat. Minden egyes tojás 15 cm hosszú és 1,5 kg súlyú. A strucctojások a legnagyobbak a világon!

Ha a tojásokat védve tartják, körülbelül 6 hét múlva kelnek ki. A fiókák körülbelül csirke méretűek, és havonta 30 centimétert nőnek! Hat hónapos korukra a fiatal struccok már majdnem olyan magasak, mint a szüleik. Bár a fiókák egy hónapos korukban akár 55 km/h sebességgel is képesek futni, még mindig meglehetősen sebezhetőek.

A fiókák tüskés, szürkésbarna pehellyel születnek. 4 hónap után barna tollakat növesztenek. Ezután 3-4 év körül a struccok elérik az ivarérettséget. A hímek feltűnő fekete-fehér tollazatot növesztenek, míg a nőstények tollazata továbbra is barna marad és a vadon élő struccok körülbelül 40 évig élnek.

A strucc húsáról

A strucc húsa a vörös húsok kategóriába tartozik. Küllemében a marha-, és borjúhúsra emlékeztető. A lehető legelőnyösebben egyesíti magában a marha bélszín tisztaságát, a mangalica zamatosságát, a csirkemell diétás jellegét és a halhús szívkímélő voltát.
Vízigény különböző állatokhoz
1kg hús előállításához szükséges víz
Rendkívül omlós, szinte teljesen zsírmentes. Húsának 77%-a víz, ettől olyan puha és porhanyós. Ennek a víztartalomnak túlnyomó többsége celluláris víz, tehát magában az izomsejtben található. Ez a magasabb víztartalom előny a többi húshoz képest: az elkészítés során is megmarad, így növelve annak élvezeti értékét, hiszen zsírmentes és szaftos, zamatos a belőle készült étel. (Sales & Hayes 1999).
Zsírtartalom
Zsírtartalom
Alacsony zsír- és koleszterin tartalma miatt fogyasztása feltétlenül javasolt a fogyókúrázóknak, szív- és érrendszeri megbetegedésben, illetve magas vérnyomásban szenvedőknek. Nagyon magas a vastartalma, ezzel együtt foszfor, kálium és magnézium tartalma is figyelemre méltó! 100 gramm strucchúsban háromszor annyi vas van, mint ugyanennyi sertés- vagy csirkehúsban. Ráadásul olyan formában, ami az emberi szervezetbe könnyebben beépül, és segíti a vörösvérsejt képződést. Ezért is javasolt kismamáknak, gyermekeknek és sportolóknak. A hús fehérjetartalma is figyelemre méltó, annak ellenére, hogy vannak állatfajok, melyek magasabb értéket mutatnak (pl. pulyka, borjú). Viszont a fehérjéket felépítő aminosava közül a strucchús kiemelkedik esszenciális, azaz létfontosságú aminosavak tekintetében, melyek az emberi szervezet által nem előállítható fehérjealkotók!

A strucc tojásáról

Az 1990-es években sokan kezdték megismerni a strucchús előnyeit, illetve a struccolaj használatát a sebek gyógyítására. Sokan azonban nem ismerik, hogy mit lehet kezdeni a strucctojással. Olyan nagyok és drágák.

A struccok a világ legnagyobb madarai. Nem meglepő tehát, hogy nekik vannak a legnagyobb tojásaik. Az Afrikában őshonos struccok ma már a világ minden kontinensén megtalálhatóak. 

A strucctojás színe a barnától a csontfehérig terjed, és nagyon fényes. A strucctyúk a szaporodási időszakban (április és szeptember között) hetente 1-2 tojást is tojhat, és akár 30 évig is termelhet tojást.

A tojás körülbelül 15-16 centiméter hosszúak és 10-12 centiméter szélesek. Átlagosan 1,5 kilogrammot nyomnak, és közel 1 kilogramm tojásfehérjét tartalmaznak. A tojások 2 tucat csirketojásnak felelnek meg.

Sok helyen nem árulnak ehető strucctojást. Leginkább azért, mert nem praktikus és nem gazdaságos. Egy strucctojás 24 csirketojásos omlettnek felel meg, és a legtöbb embernek nincs szüksége rendszeresen ekkora reggelire. Egy ehető strucctojás körülbelül annyiba kerülne, mint egy élő csirke, és a legtöbb fogyasztó nem lenne hajlandó ennyit fizetni a reggelijéért. Egy tojás körülbelül 2000 kalóriát tartalmaz. A csirketojáshoz képest több magnéziumot és vasat tartalmaz, de kevesebb E- és A-vitamint.

A strucctojás főzése nem túl praktikus. Az Amerikai Strucc Szövetség szerint egy strucctojás keményre főzése majdnem 90 percig tartana.

Strucc tenyésztéséről

Ha szeretnél többet megtudni a struccok tenyésztésének minden fortélyáról, látogass el az agratite.eu oldalunkra.