A strucc

Szeretne többet megtudni a struccról? Érdekli mi a különlegessége és miért egészségesebb más húsoknál, továbbá mik a további előnyei?

A strucc méretei, felépítése

A strucc 2,5 méteres magasságával a világ legnagyobb és legnehezebb madara. Jelentős, akár 145 kg-os súlya akadályozza meg abban, hogy repülni tudjon. A strucc azonban számos olyan egyedi képességgel rendelkezik, amelyek révén jól alkalmazkodott a közép- és dél-afrikai szavannák, sivatagok és nyílt erdők élővilágához.

strucc

Hosszú, izmos lábakkal rendelkezik, amelyeket futásra lettek kitalálva. Más madarakkal ellentétben, amelyeknek három vagy négy lábujjuk van, a struccoknak csak két lábujjuk van mindkét lábukon, ami nagyobb sebességet tesz lehetővé. Akár 70 km/órával is képesek sprintelni, és 50 km/óra sebességet is képesek tartani. Egy lépéssel akár 3-5 métert is megtehetnek Ha veszélybe kerülnek, a struccok általában lehagyják a fenyegető állatokat.

Ha a menekülés nem jöhet szóba, a struccok bivalyerős lábaikkal rúgnak. Mivel mindkét lábukon egy-egy 10 cm-es karom van, a lefelé irányuló rúgásaik komoly károkat okozhatnak a potenciális ragadozóknak.

Közhiedelem alapja és a strucc nyaka

A közhiedelemmel ellentétben a struccok nem dugják a fejüket a homokba, ha veszélyben vannak. Ellenben lebújhatnak a földre, a fejüket maguk elé nyújtva. Rózsaszínes szürke színük beleolvadhat a homokos talajba, így úgy tűnhet, mintha a fejük be lenne temetve.

Mivel a struccnak hosszú nyaka és hosszú szempillákkal árnyékolt, nagy, kiálló szeme van, a tevéhez hasonlítják. Nem véletlenül, tudományos neve is Struthio camelus. De a hasonlóságok itt még nem érnek véget. A struccok a forró hőmérsékletet is elviselik, és hosszú ideig kibírják víz nélkül, mivel általában az általuk elfogyasztott növényekből kapnak elegendő nedvességet.

strucc tekintet

A strucc táplálkozása

Táplálékuk főként gyökerekből, levelekből és magvakból áll, de a struccok bármit megesznek, ami elérhető. Néha rovarokat, kígyókat, gyíkokat és rágcsálókat is fogyasztanak. Homokot és kavicsokat is lenyelnek, amelyek segítenek nekik abban, hogy a táplálékot a speciális, izmos gyomrukban, a zúzájukban ledarálják. Mivel a struccoknak megvan ez a képességük a táplálék őrlésére, olyan dolgokat is meg tudnak enni, amelyeket más állatok nem tudnak megemészteni.

strucc-etetes

Strucc csapatok és a költés

A struccok általában körülbelül tízfős csoportokban élnek együtt, amelyeket egy domináns hím és egy domináns nőstény vezet. A domináns hím védi a területet. Figyelmeztető hívása hangos és mély. Messziről összetéveszthető egy oroszlán üvöltésével, de akár sziszegéssel is kifejezik rosszallásukat.

A költési időszakban (márciustól szeptemberig) a domináns hím rituális udvarlási táncot jár szárny- és faroktollainak rázásával. Ha a fő tojó lenyűgözve érzi magát, akkor ennek párosodás lehet a vége. A csoport többi tyúkja is párosodhat a domináns hímmel vagy más kisebb hímekkel. Ezután a domináns hím egy sekély gödröt váj a földbe, hogy fészket készítsen. A domináns nőstény körülbelül 7-10 tojást rak a fészek közepére, a többi nőstény pedig kívülre helyezi a tojásait. A közös fészekben akár 60 tojás is lehet!

strucc-tojas-vizsgalat

A hím és a nőstény struccok felváltva keltetik a tojásokat. Egy átlagos tojás 15 cm hosszú és 1,5 kg súlyú. A strucctojások a legnagyobbak a világon!

Ha a tojásokat védve tartják, körülbelül 6 hét múlva kelnek ki. A fiókák körülbelül csirke méretűek, és havonta 30 centimétert nőnek! Hat hónapos korukra a fiatal struccok már majdnem olyan magasak, mint a szüleik. Bár a fiókák egy hónapos korukban akár 55 km/h sebességgel is képesek futni, még mindig meglehetősen sebezhetőek.

Strucc csibék

A fiókák tüskés, szürkésbarna pehellyel születnek. 4 hónap után barna tollakat növesztenek. Ezután 3-4 év körül a struccok elérik az ivarérettséget. A hímek feltűnő fekete-fehér tollazatot növesztenek, míg a nőstények tollazata továbbra is barna marad és a vadon élő struccok körülbelül 40 évig élnek.

strucc-fiatal-kisstruccok

Strucc hús

A strucc feldolgozásával többféle kiváló minőségű és pozitív tulajdonságokkal bíró húst nyerhetünk. Ezekről külön cikkben foglalkozunk, melyet itt tekinthet meg: Strucc húsról.

Strucc tojás

A strucc tojás nem csak hatalmas mérete miatt különleges! Külön cikkünk foglalkozik a strucc tojásának részleteiről, melyet itt olvashat: Strucc tojás.

Strucc termékek

Scroll to Top