A strucc hús

A strucc húsa a vörös húsok kategóriába tartozik. Küllemében a marha-, és borjúhúsra emlékeztető. A lehető legelőnyösebben egyesíti magában a marha bélszín tisztaságát, a mangalica zamatosságát, a csirkemell diétás jellegét és a halhús szívkímélő voltát.

vizigeny-1kg-hus-eloallitasahoz
1 kg hús előállításához szükséges víz

Rendkívül omlós, szinte teljesen zsírmentes. Húsának 77%-a víz, ettől olyan puha és porhanyós. Ennek a víztartalomnak túlnyomó többsége celluláris víz, tehát magában az izomsejtben található. Ez a magasabb víztartalom előny a többi húshoz képest: az elkészítés során is megmarad, így növelve annak élvezeti értékét, hiszen zsírmentes és szaftos, zamatos a belőle készült étel. (Sales & Hayes 1999).

hus-zsirtartalom
Zsírtartalom aránya, egységnyi tömeg esetén

Alacsony zsír- és koleszterin tartalma miatt fogyasztása feltétlenül javasolt a fogyókúrázóknak, szív- és érrendszeri megbetegedésben, illetve magas vérnyomásban szenvedőknek. Nagyon magas a vastartalma, ezzel együtt foszfor, kálium és magnézium tartalma is figyelemre méltó! 100 gramm strucchúsban háromszor annyi vas van, mint ugyanennyi sertés- vagy csirkehúsban. Ráadásul olyan formában, ami az emberi szervezetbe könnyebben beépül, és segíti a vörösvérsejt képződést. Ezért is javasolt kismamáknak, gyermekeknek és sportolóknak. A hús fehérjetartalma is figyelemre méltó, annak ellenére, hogy vannak állatfajok, melyek magasabb értéket mutatnak (pl. pulyka, borjú). Viszont a fehérjéket felépítő aminosava közül a strucchús kiemelkedik esszenciális, azaz létfontosságú aminosavak tekintetében, melyek az emberi szervezet által nem előállítható fehérjealkotók!

Strucc húsaink

Kosár tartalma
Scroll to Top