A strucc tojás

Az 1990-es években sokan kezdték megismerni a strucchús előnyeit, illetve a struccolaj használatát a sebek gyógyítására. Sokan azonban nem ismerik, hogy mit lehet kezdeni a strucctojással. Olyan nagyok és drágák. A struccok a világ legnagyobb madarai. Nem meglepő tehát, hogy nekik vannak a legnagyobb tojásaik. Az Afrikában őshonos struccok ma már a világ minden kontinensén megtalálhatóak. 

strucc-tojas-kelteto

A strucctojás színe a barnától a csontfehérig terjed, és nagyon fényes. A strucctyúk a szaporodási időszakban (április és szeptember között) hetente 1-2 tojást is tojhat, és akár 30 évig is termelhet tojást.

A tojás körülbelül 15-16 centiméter hosszúak és 10-12 centiméter szélesek. Átlagosan 1,5 kilogrammot nyomnak, és közel 1 kilogramm tojásfehérjét tartalmaznak. A tojások 2 tucat csirketojásnak felelnek meg.

a strucc tojas

Sok helyen nem árulnak ehető strucctojást. Leginkább azért, mert nem praktikus és nem gazdaságos. Egy strucctojás 24 csirketojásos omlettnek felel meg, és a legtöbb embernek nincs szüksége rendszeresen ekkora reggelire. Egy ehető strucctojás körülbelül annyiba kerülne, mint egy élő csirke, és a legtöbb fogyasztó nem lenne hajlandó ennyit fizetni a reggelijéért. Egy tojás körülbelül 2000 kalóriát tartalmaz. A csirketojáshoz képest több magnéziumot és vasat tartalmaz, de kevesebb E- és A-vitamint.

A strucctojás főzése nem túl praktikus. Az Amerikai Strucc Szövetség szerint egy strucctojás keményre főzése majdnem 90 percig tartana.

Kosár tartalma
Scroll to Top